Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ



Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ



Συγχαρητήρια! Βγήκαν τα αποτελέσματα και είσαι φοιτητής! Μάζεψες τα πράγματα, φωτογραφίες λυκείου και όνειρα και έφτασες στη σχολή! Και τώρα;;;

—Ψυχραιμία! Το ξέρω…δεν γνωρίζεις κανένα αλλά δεν πειράζει. Σε λίγες ώρες αυτή η μοναξιά θα είναι παρελθόν.
—Βιβλία; Ψάχνεις για βιβλία; Φίλε, εδώ είναι Πανεπιστήμιο…χώνεψέ το!
—Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το «πίστευε και μη ερεύνα». Ναι, ναι από εκεί πηγαίνεις για τη βιβλιοθήκη.
—Τι βλέπω; Πήρες και organizer; Μην αγχώνεσαι! Δεν βγήκε αληθινός ο πατέρας σου όταν σου έλεγε πόσο υπεύθυνος θα γίνεις, απλά δε θέλεις να ξεχνάς τα ραντεβού σου!
—Τραπεζάκια, μουσικές, θέατρο, αφίσες, χώρος φοιτητικού γυμναστηρίου, λέσχη, εστίες… χμ! είναι ωραίο το Πανεπιστήμιο…
—Μια βόλτα στην πόλη θα σε αναζωογονήσει. Πολλά τα μαγαζιά, πολύς και ο κόσμος…Θα μου φτάσουν 4 χρόνια;;
Carpe diem(=άδραξε τη μέρα)! Μην ξεχνάς είσαι μόλις 18 χρονών και φοβερά διψασμένος για ζωή, έρωτα, διασκέδαση.
—Ε! … φυσικά όλα με τη σειρά τους. Θα το καταλάβεις μόλις έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί.
—Εξεταστική; Τι είναι αυτό; Θα πονέσει;
—Κορίτσια, αγόρια, αναμνήσεις, φιλίες…πως περνάει ο καιρός! Τελικά τα φοιτητικά χρόνια αξίζει να τα ζήσει κανείς!

Καλά να περάσετε!!!

ΒΑΣΕΙΣ 2013



ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Με προβλήματα η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας
Τελευταία ενημέρωση: 12:35 Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 εφημερίδα: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Επανήλθε η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μετά τα προβλήματα πρόσβασης που παρουσίασε νωρίτερα και παρέτεινε την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο μία συγνώμη ή κάποιες διευκρινίσεις. Οι επιτυχόντες των εξετάσεων μπορούν πλέον να ενημερωθούν για τις βάσεις των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΔΕΞΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται  για τα αποτελέσματα εισαγωγής του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας  εισάγοντας τον ειδικό Κωδικό Υποψηφίου.
Τα αποτελέσματα απεστάλησαν στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα αναρτηθούν στα σχολεία ευθύνης τους.
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενημερώνει ότι την Πέμπτη θα αποσταλούν με ηλεκτρονικό μήνυμα οι επιτυχόντες κατά Λύκειο. 

Η "Ελευθεροτυπία" θα δημοσιεύσει όλα τα ονόματα των επιτυχόντων, καθώς και αναλύσεις για το θέμα, την Παρασκευή.
Σήμερα, το υπουργεί παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 69.288, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με το 2012. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι 104.757.
Παρατηρείται πτώση βάσεων που ξεπερναει τα 1000 μόρια, οπως αναμενοταν. Η Ιατρικη Σχολη Αθηνων επεσε κατω από τα 19.000 μορια.

Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) καταγράφεται φέτος, ενώ ανοδικά κινήθηκαν βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια.

Όπως ανακοινωθηκε από το υπουργειο Παιδειας ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80.615.

Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ  ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.

Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:
Σχετικά με τα αποτελέσματα εισαγωγής των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:

α) Γενικού Ημερήσιου Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), με τη γενική σειρά εισαγωγής στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (ημερήσιου και εσπερινού), με τη γενική σειρά εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

γ) Γενικού Εσπερινού Λυκείου και Εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, με τη γενική σειρά εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τ.Ε.Ι, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.



Πέραν του αριθμού εισαγομένων με τη γενική σειρά, κατά τα ανωτέρω, ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, όσων εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων, οι οποίοι εισάγονται επίσης με βάση τη βαθμολογία που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σε επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν με την ίδια Υπουργική Απόφαση καθορισμού αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Οι εισαγόμενοι των ειδικών αυτών περιπτώσεων για την εισαγωγή τους στον επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς, κρίθηκαν αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίθηκαν για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.


O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.

Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:
α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΕ-ΕΠΑΛ



«ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ - ΜΙΚΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»




ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ



«Ο Μίκης Θεοδωράκης διαπιστώνει πως κατά την είσοδό μας στη

νέα χιλιετία εξακολουθούμε να ανεχόμαστε τρείς επικίνδυνες

 αντιθέσεις:α) την αντίθεση μεταξύ εκείνων που μαστίζονται από τη

 φτώχεια και εκείνων που ανέρχονται σε ολοένα υψηλότερα

επίπεδα ευμάρειας και ευτυχίας εκμεταλλευόμενοι τους

 ενδεείς(=αυτούς που έχουν ανάγκη) του Τρίτου Κόσμου,

 β) τη διαφορά της φιλοπόλεμης ολιγαρχίας του πλούτου που

 διαχειρίζεται την εξουσία στις υποτιθέμενες δημοκρατικές

 κοινωνίες και των άμοιρων πολιτών τους που υποτάσσονται

 σ’αυτήν, γ)την αντίθεση μεταξύ του θριαμβεύοντος Λογικού της

 Ηλεκτρονικής και της Πληροφορικής και του παρεπίπτοντος

(=αυτό που πέφτει) σε αφάνεια Πνευματικού της Τέχνης και της

 Κουλτούρας. Ο μόνος τρόπος, κατά το μουσικοσυνθέτη,

 για να εξαλειφθούν οι τρείς αυτές απειλητικές αντιθέσεις

 είναι η επιστροφή στην αρμονία και στις ανθρωποκεντρικές

 αρχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.»


ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

v    ανθρωπότητα:[παράγωγο ουσιαστικό του «άνθρωπος»] = οικουμένη, κόσμος(συνώνυμο)
v    Θ.Β.= νέος — Σ.Β.= νεότερος — Υ.Β.= νεότατος
v    Χιλιετία:σύνθετο ουσιαστικό απόÞχίλια + έτος
v    Θανάσιμες:[παράγωγο επίθετο του «θάνατος»] = επικίνδυνες, απειλητικές(συνώνυμο)/ζωτικές, ζωοδόχες(αντώνυμο)
v    Αντιθέσεις:[σύνθετο ουσιαστικό απόÞαντί(πρόθεση) + θέση] = διαφοροποιήσεις(συνώνυμο)/ομοιότητες(αντώνυμο)
v    Θ.Β.= (προ) — Σ.Β.= πρότερος — Υ.Β.= πρώτος
v    Οικουμενική:[παράγωγο επίθετο του «οικουμένη»] = παγκόσμια, γενική(συνώνυμο)
v    Κλίμακα:σκάλα, συνεχής σειρά(ερμηνεία)/βαθμίδα(συνώνυμο)
v    Πληθυσμός:[παράγωγο ουσιαστικό του «πλήθος»] = λαός, κάτοικοι(συνώνυμο)
v    Όριο:στάθμη, σύνορο(συνώνυμο)
v    Φτώχεια:έλλειψη, δυστυχία(συνώνυμο)/πλούτος, ευμάρεια(αντώνυμο)
v    Υπόλοιπο:[σύνθετο ουσιαστικό απόÞυπό(πρόθεση) + λείπω] = ό,τι έχει απομείνει(ερμηνεία) /ολόκληρο(αντώνυμο)/ απομεινάρι, διαφορά (συνώνυμο)
v    Εντείνει:[σύνθετο ρήμα απόÞεν(πρόθεση) + τείνω] = τεντώνει, δυναμώνει(συνώνυμο)/ελαττώνει, ελαχιστοποιεί(αντώνυμο)/ ένταση(παράγωγο ουσιαστικό)
v    Καταλήστευση:[σύνθετο απόÞκατά(πρόθεση) + ληστεία] = υπερβολική οικονομική εκμετάλλευση προς κάποιον ή κάτι, υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών ή πολύτιμων αντικειμένων(ερμηνεία)/ληστεία, εκμετάλλευση(συνώνυμο)
v    Θ.Β.= ιδίως — Σ.Β.= ιδιαίτερα — Υ.Β.=—
v    Περίπτωση:[σύνθετο απόÞπερί(πρόθεση) + πτώση] = κατάσταση, ευκαιρία(συνώνυμο)
v    Εκμετάλλευση:[σύνθετο απόÞεκ(πρόθεση) + μετάλλευμα] = χρησιμοποίηση(συνώνυμο)/χρήση κάποιου προσώπου ή αντικειμένου για την ικανοποίηση του ατομικού συμφέροντος-συνήθως έχει αρνητική σημασία η λέξη(ερμηνεία)/βοήθεια, συμπαράσταση(αντώνυμο)
v    Εγκληματικές:[σύνθετο απόÞεν(πρόθεση) + κλήμα] = θανάσιμες, τρομαχτικές(συνώνυμο)/αυτές που προκαλούν άσχημες καταστάσεις και επιφέρουν επικίνδυνες συνέπειες(ερμηνεία)/βοηθητικές, χρήσιμες(αντώνυμο)
v    Διαστάσεις:[σύνθετο απόÞδια(πρόθεση) + στάσεις] = αποστάσεις  


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ




  1. Να συμπληρωθούν τα κενά:



Γ΄ενικό οριστ.ενεστ.μ.φ.
Β΄πληθ. οριστ. αορ. μ.φ.
Β΄ενικό οριστ.μελ. ε.φ.
Γ΄πληθ.οριστ.παρατ.μ.φ.
Β΄πληθ. οριστ. παρακ. μ.φ.
Απαρέμφατο αορ.ε.φ.
Απαρέμφ. Παρακ. ε.φ.
στρατεύω







πράττω







παύω







γράφω







ρίπτω







κλέπτω







κρύπτω







κάμπτω







βλάπτω







γεύω







θύω







ταράττω







φυλάττω







σώζω








  1. Να κλιθούν και στους δύο αριθμούς τα ουσιαστικά:

o πόνος, το δωρον, η ψυχαγωγία, το πεδίον, η κάθοδος, η νόσος, η πύλη, η Νάξος, ο στρατιώτης, ο ταμίας, ο νεανίας, ο πωλητής, η άπονος, η θάλασσα, η τράπεζα, η σφαιρα, η θυρα, ο παιδοτρίβης, ο Πέρσης, ο παντοπώλης.

  1. Να κλιθούν οι αντωνυμίες:ουτος, αυτή, τουτο, εγω, συ, γ΄πρόσωπο, κτητιικές αντωνυμίες.

  1. Να βάλετε τόνους και πνεύματα στις παρακάτω λέξεις:

ο ταμιας, υδωρ, το, τα, ο, η, αι, οι, ταις, τοις, τας, ουτοι, ω, ανθρωπω, νησοι, κηπων

γυναικας, ω παι, τοις λεγουσι, τους κορακας, του γεροντος, σπευδε βραδεως,

λυσοιο, αυταις, ταυτα, ημας, υμιν, σφισιν, εος, εμον, σφετερας, εσομαι, λυσαιμεθα,

εσει, βαλλητε, οφθαλμος, κακων, αθροιζω, ειναι, τω γειτονι, πατερων.


  1. Να κλιθεί η οριστική ενεστώτα, παρατατικού και μέλλοντα του ειμί.

ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ



ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, κεφ.2, §20-23

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Οι Λακεδαιμόνιοι όμως έλεγαν ότι δε θα εξανδραποδίσουν ελληνική πόλη η οποία έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στους πολύ μεγάλους κινδύνους οι οποίοι έγιναν στην Ελλάδα, αλλά αποφάσισαν να υπογράψουν ειρήνη με τον όρο να ακολουθήσουν τους Λακεδαιμόνιους και στην ξηρά και στη θάλασσα όπου κι αν τους οδηγούν θεωρώντας τους ίδιους εχθρούς και φίλους, αφού γκρεμίσουν και τα μακρά τείχη και το (τείχος) του Πειραιά και αφού παραδώσουν τα πλοία εκτός από δώδεκα και αφού επαναφέρουν στην πατρίδα τους εξόριστους. Ο Θηραμένης και οι πρεσβευτές που ήταν μαζί του επέστρεψαν στην Αθήνα φέρνοντας αυτούς τους όρους.

Όταν έμπαιναν αυτοί (στην πόλη) τους περικύκλωνε πολύς κόσμος, επειδή φοβούνταν μήπως επέστρεφαν άπρακτοι, γιατί δεν επιτρεπόταν πλέον να αναβάλουν εξαιτίας του πλήθους αυτών που πέθαιναν από την πείνα. Κατά την επόμενη μέρα οι πρεσβευτές ανακοίνωσαν με ποιους όρους οι Λακεδαιμόνιοι θα έκαναν την ειρήνη, ο Θηραμένης μάλιστα αγόρευε εξ ονόματος αυτών, λέγοντας ότι πρέπει να υπακούουν στους Λακεδαιμονίους και να γκρεμίζουν τα τείχη. Και αφού μερικοί από τη μια πλευρά έφεραν σ’αυτόν αντιρρήσεις, όμως πολλοί περισσότεροι επιδοκίμασαν, αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την ειρήνη. Ύστερα από αυτά και ο Λύσανδρος κατέπλεε στον Πειραιά και οι εξόριστοι επέστρεφαν στην πατρίδα και γκρέμιζαν τα τείχη με τη συνοδεία των αυλητρίδων με μεγάλη προθυμία, επειδή νόμιζαν ότι εκείνη η μέρα ήταν η αρχή της ελευθερίας για την Ελλάδα.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ §20-23

·        «τω λιμω»Þασφυκτική η πολιορκία της Σπάρτης απαγόρευε την εισαγωγή τροφίμων (ειδικά σιτάρι) στην Αθήνα για μήνες.

·        « όροι συνθήκης»Þο Ξενοφώντας αξιοποιεί τις δυνατότητες που του παρέχει η γλώσσα, για να ενσωματώσει τους όρους του κειμένου της συνθήκης μέσα στην αφήγησή του έτσι, ώστε να διακρίνεται μια διαβάθμιση ανάμεσα στο βασικό όρο και στους δευτερεύοντες όρους. Έτσι ο κύριος όρος εκφέρεται με απαρέμφατο (έπεσθαι) ενώ οι υπόλοιποι όροι εκφέρονται με μετοχές (καθελόντας, παραδόντας, καθέντας, νομίζοντας). Υπάρχει και ένας ακόμα όρος: επιβάλλεται η αποχώρηση των κληρούχων και των φρουρών από τις άλλες πόλεις.


·        «ουκ έφασαν»Þπρος τιμήν της Σπάρτης που δεν εξανδραπόδισαν τους Αθηναίους / εκφράζεται η μεγαλοψυχία της Σπάρτης προς την ηττημένη Αθήνα παρόλο το μεταξύ τους μίσος: α) μοτίβο συγχώρεσης και συγγνώμης, β) πνευματική αίγλη Αθήνας, γ) Ξενοφώντας® αναφέρεται στην προσφορά των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους.

·        «Θηραμένης»Þήταν επικεφαλής δεκαμελούς πρεσβείας και γι’αυτό ενημέρωνε τους Αθηναίους όσον αφορά τις κινήσεις των Λακεδαιμονίων.


·        «όχλος περιεχειτο»Þαλγεινή εντύπωση προκαλεί το θέαμα του αθηναϊκού όχλου καθώς παρουσιάζεται ταπεινομένος και απελπισμένος από τη στάση της Σπάρτης.

§        «υπ’αυλητρίδων»Þο Πλούταρχος (Λυς.,15.5) αναφέρει  ότι οι σύμμαχοι της Σπάρτης είχαν στεφάνια στα κεφάλια τους ως ένδειξη απελευθέρωσης από την Αθήνα.

§        «αντειπόντων δε τινων»Þο Λυσίας (Κατά Αγοράτου, 13) αναφέρει ότι κάποιοι υποστήριξαν πως μπορούσαν να πετύχουν καλύτερους όρους για τη συνθήκη και πως όσοι αντιδρούσαν συνελλήφθησαν από τον Θ          ηραμένη.


§        «κατέπλει εις τόν Πειραια»Þη Αθήνα παραδόθηκε στον Λύσανδρο τον Μάρτιο του 404π.Χ., αφού σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Πελοποννησιακός πόλεμος κράτησε περίπου 20 χρόνια.

§        «εκείνην τήν ημέραν»Þ ο Μελήσιππος αναφέρει στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου: “ήδε η ημέρα τοις Έλλησι μεγάλων κακων άρξει” (Θουκυδίδης, βιβλίο 2, §12-13).


§        Γλώσσα ΞενοφώνταÞλιτότητα, ευλυγισία λόγου, συνοπτικότητα, πολύμορφη χρήση ρημάτων, έκφραση των όρων της συνθήκης με 4 μετοχές και ένα απαρέμφατο, χρήση διπλωματικής γλώσσας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ø     Οι μετοχές συντακτικά λειτουργούν ως συνημμένες και ως απόλυτες. Συνημμένη λέγεται η μετοχή που το υποκείμενό της έχει και άλλον συντακτικό ρόλο μέσα στην πρόταση (υποκείμενο ή αντικείμενο του ρήματος ή δοτική προσωπική) και τότε η μετοχή βρίσκεται στην πτώση , στο γένος και στον αριθμό του υποκειμένου της. π.χ. «Ουτοι κατέσκαπτον τά τείχη νομίζοντες ταυτα.»[ÞΚατέσκαπτον:ρήμα, Ουτοι:υποκείμενο, Τά τείχη:αντικείμενο, Νομίζοντες:αιτιολογική μετοχή-συνημμένη με το υποκείμενο του ρήματος, άρα υποκείμενο της μετοχής=Ουτοι, Ταυτα:αντικείμενο της μετοχής].

Ø     Υπάρχει όμως περίπτωση το υποκείμενο της μετοχής να μην έχει άλλη συντακτική θέση μέσα στην πρόταση. Τότε το υποκείμενο της μετοχής τίθεται σε πτώση γενική, στον ίδιο αριθμό και στο ίδιο γένος με τη μετοχή και η μετοχή ονομάζεται γενική απόλυτη μετοχή. π.χ. «Αντειπόντων τινων, δέχεται τήν ειρήνην.»[ÞΔέχεται:ρήμα, Ουτος:υποκείμενο, Τήν ειρήνην:αντικείμενο, Αντειπόντων:αιτιολογική μετοχή γενική απόλυτη, Τινων:υποκείμενο μετοχής].


Ø     Τέλος, υπάρχει και η λεγόμενη αιτιατική απόλυτη μετοχή, η οποία τίθεται σε πτώση αιτιατική και το υποκείμενο της λειτουργεί  συντακτικά μόνο ως υποκείμενο της μετοχής και βρίσκεται και αυτό σε αιτιατική πτώση. Πρόκειται για μετοχή που προέρχεται από απρόσωπα κυρίως ρήματα ή απρόσωπες εκφράσεις και όταν τίθεται ως απόλυτη εκφέρεται με αιτιατική ενικού(έχει υποκείμενο ή απαρέμφατο ή ουδέτερο γένος αντωνυμίας).

ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΡΗΜΑΤΑ Ή ΑΠΡΟΣΩΠΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΙΤΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Ø                 Έξεστι-μέτεστι
Ø                 Εξόν-μετόν
Ø                 Πάρεστι-έστι
Ø                 Παρόν-όν
Ø                 Υπάρχει
Ø                 Υπάρχον
Ø                 Δει-χρή
Ø                 Δέον-χρεών
Ø                 Προσήκει-πρέπει
Ø                 Προσηκον-πρέπον
Ø                 Μέλει
Ø                 Μέλον
Ø                 Δοκει
Ø                 Δοκουν ή δόξαν
Ø                 Τυγχάνει
Ø                 Τυχόν
Ø                 Προστάττεται
Ø                 Προστεταγμένον ή προσταχθέν
Ø                 Λέγεται
Ø                 Ειρημένον
Ø                 Γράφεται
Ø                 Γεγραμμένον
Ø                 Ουτως έχει
Ø                 Ουτως έχον
Ø                 Δίκαιόν εστιν
Ø                 Δίκαιον όν
Ø                 Οιον τ’εστιν
Ø                 Οιον τ’όν
Ø                 Αδύνατόν εστιν
Ø                 Αδύνατον όν
Ø                 Άδηλόν εστιν
Ø                 Άδηλον όν
Ø                 Ράδιόν εστιν
Ø                 Ράδιον όν
Ø                 Αισχρόν εστιν
Ø                 Αισχρόν όν

Ø     Η κάθε μετοχή εκφράζει μια επιρρηματική έννοια και μεταφράζεται με την αντίστοιχη δευτερεύουσα επιρρηματική πρόταση(χρονική = χρόνος, αιτιολογική = αιτία, τελική = σκοπός,  υποθετική = υπόθεση, εναντιωματική ή παραχωρητική = εναντίωση, τροπική = τρόπος.)

Ø     Συνήθως σε χρόνο αόριστο έχουμε χρονική μετοχή, σε μέλλοντα πάντα έχουμε τελική μετοχή, σε χρόνο ενεστώτα βρίσκεται η τροπική μετοχή, η υποθετική μετοχή και η εναντιωματική μετοχή τίθενται σε όλους τους χρόνους εκτός από μέλλοντα, η αιτιολογική μετοχή βρίσκεται σε όλους τους χρόνους(σπάνια σε μέλλοντα).

ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ