Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένα άλλο λογοτεχνικό είδος αρκετά διαδεδομένο είναι η περιγραφή.

Περιγράφω σημαίνει αναπαριστώ ένα αντικείμενο με το λόγο.

Περιγραφή συναντούμε και για τέρψη, στα λογοτεχνικά κείμενα, όπου η κύρια χρήση της είναι η ικανοποίηση της ανάγκης του συγγραφέα για επικοινωνία και έκφραση αλλά και για τη μετάδοση πληροφοριών.
Συνήθως η περιγραφή ξεκινάει από κάτι γενικό και σταδιακά καταλήγει στις λεπτομέρειες του θέματος που περιγράφουμε.
Έτσι στην περιγραφή κύριο ρόλο έχει η θέση του αντικειμένου μέσα στο χώρο που βρίσκεται αυτό αλλά και μέσα στο συγκεκριμένο χρόνο που παρουσιάζεται.
Επίσης, οι ιδιότητες του αντικειμένου δίνονται με κάθε ακρίβεια ώστε να σχηματίσουμε μια πλήρη εικόνα για το αντικείμενο. Αναφερόμαστε στο σχήμα, το χρώμα και το μέγεθός του και τελικά δίνονται όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που το ξεχωρίζουν από
ο,τιδήποτε άλλο.

Η γλώσσα της περιγραφής πρέπει να είναι αντικειμενική, ακριβής, σαφής, λεπτομερειακή και να διέπεται από πληροφοριακό ύφος.
Έτσι, συχνά η χρήση της γλώσσας στην περιγραφή είναι κυριολεκτική ( δηλωτική, όταν απλά δίνει πληροφορίες) και μεταφορική ( συνυποδηλωτική, όταν επιχειρεί να τέρψει τον αναγνώστη).

Ανάλογα με τη χρήση της γλώσσας αλλάζει και η σύνταξη της περιγραφής. Σε ενεργητική σύνταξη συνήθως δηλώνεται το άτομο που κάνει κάποια ενέργεια, ενώ στην παθητική σύνταξη δηλώνεται κυρίως η πράξη που έγινε, χωρίς αναφορά στο πρόσωπο είτε γιατί δεν το γνωρίζουμε είτε γιατί δεν είναι σημαντικό να αναφερθεί.

Η οπτική γωνία από την οποία, αυτός που κάνει την περιγραφή, αντιμετωπίζει το αντικείμενο συχνά κάνει εύκολη την αναφορά κάποιου έμμεσου σχολίου από τον ίδιο ή ακόμα και τη διευκρινιστική χρήση κάποιου σχεδίου ή εικόνας ή και οδηγιών λειτουργίας.
Ας μην ξεχνάμε πως περιγράφουμε κάτι ανάλογα με την δική μας γνώμη και τονίζουμε τα στοιχεία που θέλουμε εμείς ∙ το ίδιο αντικείμενο ίσως κάποιος άλλος να το περιέγραφε εντελώς διαφορετικά ανάλογα με τις γνώσεις του για το αντικείμενο, τη συναισθηματική του φόρτιση, τα μηνύματα που δέχεται από το περιγραφόμενο αντικείμενο, το σκοπό της περιγραφής, το χώρο της περιγραφής, τον τόπο της περιγραφής και τις ιδιότητες του αντικείμένου που πρέπει να τονισθούν με την περιγραφή.

ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου