Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ



ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η σύγχρονη εποχή έχει χαρακτηριστεί ως εποχή έντονων αντιφάσεων και αυτό διότι ενώ ο τεχνολογικός πολιτισμός έχει κορυφωθεί και θα περιμέναμε να συμβαδίζει και η ποιότητα ζωής του ανθρώπου, παρατηρείται κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις. Δείγμα αυτής της κρίσης είναι η ύπαρξη θανατικής ποινής σε κάποια μέρη της Αμερικής ακόμα και τώρα.

ΑΙΤΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

·        Με τη θανατική ποινή εξασφαλίζεται καλύτερα η γενική πρόληψη του εγκλήματος.
·        Ο θάνατος πολλές φορές είναι η πιο δίκαιη τιμωρία.
·        Όσο πιο αυστηρή είναι η ποινή, τόσο πιο έντονα εκφοβίζει και διαπαιδαγωγεί.
·        Η πολιτεία, με την θανατική ποινή, δεν αποβλέπει στην ανταπόδοση αίματος αλλά στην αποκατάσταση της αρμονίας που διαταράχθηκε από το έγκλημα.


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

·        Η θανάτωση ανθρώπου δεν μπορεί να συνιστά ποινή στα πλαίσια του σύγχρονου Ποινικού Δικαίου. Μια ποινή που ίσως καταστρέψει την ανθρώπινη ζωή παύει να είναι κοινωνικό μέτρο. Αυτό που κάνει ο δράστης ανθρωποκτονίας, ότι δηλαδή περιφρονεί για εγκόσμιους λόγους το νόημα της ανθρώπινης ζωής που ξεφεύγει από τη δική μας λογική, δεν επιτρέπεται να το κάνει η ίδια η κοινωνία και να το αποκαλεί «ποινή».
·        Δεν αποτελεί ειδική πρόληψη, ως μέτρο πάνω σε εκείνον που έχει ήδη διαπράξει έγκλημα για να μην υποτροπιάσει, αλλά είναι καθαρός παραλογισμός.
·        Ως γενική πρόληψη για την συγκράτησης τρίτων από την τέλεση αντίστοιχων εγκλημάτων, η αποτελεσματικότητα της θανατικής ποινής είναι ανύπαρκτη. Ο δράστης έχει διαπράξει έγκλημα είτε κάτω από καταστάσεις συναισθηματικής υπερδιέγερσης, οπότε δεν μπορεί να κατανοήσει και τις συνέπειες των πράξεών του, είτε τα έχει διαπράξει εντελώς ψυχρά- σχεδόν επαγγελματικά- οπότε εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι τρόποι διαφυγής, είτε πρόκειται για άτομο νοητικά καθυστερημένο που δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις πράξεις του και απαιτείται η άμεση νοσηλεία του.
·        Αποτελεί βάρβαρη εκδήλωση της ανθρώπινης κοινωνίας. Δεν ενισχύει το γενικότερο πνεύμα σεβασμού για τη ζωή, καλλιεργεί στην κοινή γνώμη μια νοοτροπία που σχετικοποιεί την ηθική αξία της ζωής.
·         Αντιτίθεται στην έννοια της Δημοκρατίας. Αποτελεί ευτελεστική επίδειξη δύναμης της κρατικής εξουσίας. Ενισχύει το φόβο των ατόμων μπροστά στην δύναμη του κράτους και δημιουργεί ένα θελημένο χάσμα ανάμεσα στην εξουσία και στο λαό.
·        Υπονομεύει και ακυρώνει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Η θανατική ποινή είναι αντισυνταγματική καθώς απειλεί την αξία και προστασία της ανθρώπινης ζωής.
·        Οι εγκληματικές πράξεις που επισύρουν ποινή θανάτου γίνονται από ανώμαλες και πωρωμένες προσωπικότητες που δεν φοβούνται τον θάνατο.
·        Δεν εκπληρώνει τον προληπτικό σκοπό των ποινών γιατί δεν εκφοβίζει τον επίδοξο εγκληματία.
·        Ο εγκληματίας δεν προλαβαίνει να μετανιώσει για την πράξη του, να βελτιωθεί και να γίνει χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

·        Η ισόβια κάθειρξη είναι χειρότερη από την  θανατική ποινή. Τα ισόβια δεσμά είναι αφόρητα, φρικτά, γιατί οδηγούν τους έγκλειστους σε ακινησία και στην απραξία και τους φθείρουν ψυχικά περισσότερο.
·        Καλό θα ήταν τα άτομα που έχουν διαπράξει φόνο να ενταχθούν σε προγράμματα υποχρεωτικής υπηρεσίας στην οικογένεια του θύματος τους ώστε να ζήσουν από κοντά τον πόνο, την θλίψη ακόμα και το θυμό αυτών των ατόμων και να κατανοήσουν το λάθος τους.
·        Να γίνουν πιο αυστηροί οι ήδη υπάρχοντες νόμοι χωρίς υπεκφυγές και παραπλανήσεις αλλά να ισχύουν για όλους με την ίδια ένταση.- Όχι στον χρηματισμό δικαστών και στα παραπλανητικά σχέδια καλοπληρωμένων δικηγόρων.
·        Τα άτομα που έχουν νοητικό πρόβλημα και κάτω από τέτοιες συνθήκες έκαναν το έγκλημα να εξετάζονται από επιτροπή για την επαλήθευση των στοιχείων αυτών, η οποία επιτροπή να αλλάζει κάθε φορά ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες χρηματισμού κάποιου μέλους της.
·        Να μειωθούν οι εκφραστές ρατσιστικών αντιλήψεων με τη βοήθεια κρατικών και μη οργανώσεων προστασίας της ζωής  του ατόμου.
·        Δημιουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, βιβλιοθηκών, ψυχολογική στήριξη ομάδων μέσα στις φυλακές ώστε ο έγκλειστος να αλλάξει τρόπο ζωής και συμπεριφορά μέχρι να εκτίσει την ποινή του και να αφεθεί ελεύθερος.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ
«Δεν μπορεί μια κοινωνία να σκοτώνει ανθρώπους για να τους δείξει ότι είναι κακό να σκοτώνουν». (Κ.Παπαϊωάννου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου